Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

ΠΑΜΕ ΛΕΥΚΑΔΑ...

           Σήμερα, ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος (είθε να μας φωτίσει ολους και ιδιαιτερα τούς πολιτικούς και ολους εμάς τους δημοσιογράφους!) πανηγυρίζει το μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης, που βρίσκεται σ'ενα ύψωμα πάνω απο την πόλη και σε απόσταση τριών χιλιομέτρων απο αυτήν... Η Παναγία ειναι Πολιούχος και Προστάτιδα του νησιού της Λευκάδας.
             Εχουν συρρεύσει χιλιάδες πιστοί απο τίς γύρω περιοχές, οι οποίοι παρακολουθούν τίς θρησκευτικές εκδηλώσεις με κατάνυξη παι περισυλλογή.
             "Αυτή τήν ημέρα ο νούς των Λευκαδιτών, σε όποια γωνιά και αν βρίσκονται, στρέφεται ευλαβικά και παρακλητικά στήν εικόνα της Κυράς του νησιού", μου ειπαν φιλοι ιερείς απο την Λευκάδα.
             Η ιστορία της Ιεράς Μονής ξεκινά στα χρόνια της αρχαιότητας. Ειναι μακραίωνη και τόπος λατρείας της Λευκαδιας Αρτεμιδος. Τοτε δεχτηκε τό κήρυγμα των μαθητών του Αποστόλου Παύλου, Ηρωδίωνα και Σωσίωνα.
             "Φανερωμένη" ονομάστηκε επειδη η πρώτη εικόνα της Παναγίας, που ειχε παραγγελθεί στην Κωνσταντινούπολη, αποκαλύφθηκε σχεδιασμένη πάνω στο σανίδι με θαυμαστό τρόπο, "αχειροποιήτως", στον ιερομόναχο και αγιογράφο Κάλλιστο, μετά απο θερμή προσευχή και νηστεία. Ο αγιογράφος χρειάστηκε να προσθέσει μόνο τα χρώματα!
             Οι ιστορικοί της εποχής γράφουν ακόμα πως μέσα στούς αίωνες η Μονή υπέστη πολλές καταστροφές, στάθηκε ομως "φάρος τηλαυγής", φωτίζοντας τον λαό να παραμείνει πιστός στήν Ορθόδοξη Παράδοση του.
             Το Μαναστήρι που ανακαινίστηκε πρόσφατα, ειναι το μόνο επανδρωμένο μοναστήρι του νησιού.
              Χρόνια Πολλά
Γιώργος Κοντονής







Δεν υπάρχουν σχόλια: