Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΥΡΛΙΩΤΙΣΣΑ

            Οι Θρησκευτικές εορταστικές Εκδηλώσεις πρός τιμή της Παναγίας της Βουρλιώτισσας, που διοργανώθηκαν από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Μικρασιατών  Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας "Οι Αλησμόνητες Πατρίδες", συνεχίζονται και ολοκληρώνονται το Σαββατοκύριακο, με τόν Μεγάλο Πολυαρχιερατικό Εσπερινό μετ'Αρτοκλασίας και με τήν Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, τήν Λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνας τής Θεομήτορος, οπως και μέ την τέλεση Ιεράς Παράκλησης στήν Παναγία τήν Βουρλιώτισσα.

    
                 Η Παναγία η Βουρλιώτισσα, σύμφωνα με τήν Μικρασιατική Παράδοση, η Ιερά και Θαυματουργός Εικόνα, βρέθηκε από εναν βοσκό, ο οποιος πήγαινε τά ζώα του (ηταν γίδια!) σ'ενα χωράφι, οπου υπήρχαν Βουρλιές. Τα γνωστά μας βούρλα!
      
     
                    Κάποια στιγμή, οπως γράφει ο ιστορικός της εποχής, ενα γίδι αποκόπηκε, απο το κοπάδι. Οταν αυτό επέστρεψε, ο βοσκός παρατήρησε, πως τα γένια του ηταν βρεγμένα!
                Τήν αλλη ημέρα το πρωΐ, ο βοσκός έψαξε νά βρεί το σημείο με το νερό, προκειμένου να πηγαίνει εκει το κοπάδι του, για να πίνουν τα ζώα του νερό. Ψάχνοντας βρήκε τήν Εικόνα της Παναγίας. Στο σημείο αυτο, αργοτερα χτίστηκε ενας Ιερός Ναός.

     
                   Απο Βουρλιωτες η Εικόνα έφθασε στην Νέα Φιλαδέλφεια, και βρίσκεται στον Καθεδρικό ΙΝ! Μάλιστα πρίν απο κάποια χρονια εγινε Πολυούχος της Νέας Φιλαδέλφειας με ομόφωνη αποφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπό τον τότε Δήμαρχο Σταύρο Κόντο.

       
                   Λίγο αργότερα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου η Μνήμη της Παναγίας της Βουρλιώτισσας τιμάται κάθε χρόνο τήν πρώτη Κυριακη του Νοεμβρίου.
               Δείτε τι μου ειπε στο video στο Facebook (και στίς δύο σελίδες μου) σε μια σύντομη συζητηση που ειχα μαζύ του, ο προιστάμενος του Ιερού Ναου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Αρχιμανδριτης π. Παντελεημονας Παπασσυνεφάκης.

   
                Σύμφωνα με το Πρόγραμμα το Σαββατοκύριακο γίνονται πολλές, εκτός απο τίς Θρησκευτικές, αλλες εκδηλώσεις. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα παντοτε, στίς 7.30 το απόγευμα της Κυριακής, μετά την Περιφορά της Εικόνας, στον Προαύλιο χώρο του ΙΝ της Παναγιτσας θα δοθει Θεατρική Παράσταση, απο το θεατρικό εργαστήρι του ΙΝ Κωνσταντινου και Ελένης της Νέας Ιωνίας.
Η είσοδος ειναι ελεύθερη.

     
                     Με τήν ευκαιρία θελω απο το ΦΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ, να ευχαριστήσω για τήν προσκληση τόν φίλο π. Παντελεήμονα Παπασυνεφάκη.
Γιώργος Κοντονής


Δεν υπάρχουν σχόλια: