Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

...ΧΩΡΙΣ ΣΚΕΠΗ!

          Η εικόνα ειναι εκπληκτική!
          Ναι! Ειναι φανταστική!
          Το κάτι αλλο!
          Ειναι εντυπωσιακή! Οπως και το θέαμα!
          Βρισκεται μέσα στόν βράχο!
          Πρόκειται για μια Πανέμορφη Εκκλησια, η οποία βρίσκεται στήν κορυφή ενός βουνού στήν Λήμνο!
          Ειναι η μοναδική καί μάλιστα σε ολόκληρο τόν κόσμο. Ειναι μέσα σε μια σπηλιά! Και το πιο σπουδαίο ειναι πως δέν εχει σκεπή!!!
              Ναι!
          Ναι, ειναι χωρίς σκεπή!
              Ειναι η Παναγία η Κακαβιώτισσα, οπως ονομάστηκε απο το βουνό Κάκαβο, στο οποίο βρίσκεται. Ειναι πολύ κοντά στό χωριό του Ζεματά και μόλις 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά απο το λιμάνι της Μύρινας...
          Οπως εκτιμούν οι ιστορικοί τό εκκλησάκι χτίστηκε το 1300, απο Ερημίτες μοναχούς που επέλεξαν το σημείο αυτό, για να ασκητέψουν! Πραγματικά ειναι, ακόμα και σήμερα, ενα σημείο απόλυτης ησυχίας και μοναδικής αισθητικής!
          Πρέπει να προσθέσω , πως το 1305 το εκκλησάκι περιήλθε στήν ιδιοκτησία της ΙΜ Μεγίστης Λαύρας. Αυτο εγινε οταν οι Μοναχοί απο τόν Αγιο Ευστράτιο που ανήκαν στην μονή, εγκαταστάθηκαν στο εξωκλήσι, για να προστατευθούν απο τίς επιδρομές των Τούρκων!
          Εδω, στο βουνό και κάτω απο το βραχώδες μπαλκόνι οι ασκητές, έχτισαν τον μικρο Ιερο Ναό, προκειμένου να τελούν την Θεία Λειτουργία, οι μοναχοί! Ομως τα χρόνια πέρασαν και πολλοί μοναχοί έφυγαν απο τήν ζωη! 
          Μάλιστα ο τελευταίος μοναχός που αποφάσισε να εγκαταλείψει το εκκλησάκι και τήν Λήμνο, για να πάει στό Αγιον Ορος, βρήκε εναν Λήμνιο χωρικό απο εκει κοντά και του εμπιστεύτηκε την εικόνα της Παναγίας Μας "Ρόδον το Αμάραντο"!
              Ο μοναχός ζήτησε απο τον βοσκό να τοποθετεί την εικόνα στόν ΙΝ κάθε Λαμπροτρίτη, ωστε να λειτουργείται.
          Υστερα απο αυτό ο ασκητής μπήκε στή θάλασσα. Άνοιξε το ράσο του, το οποιο εγινε βαρκα και έφυγε για το Αγιον Ορος...
          Ειναι πραγματικά εντυπωσιακή η εικονα της εκκλησίας που δεν εχει σκεπή, οπως βλέπετε και εσεις στίς φωτογραφίες, που εξασφάλισε το ΦΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ.
Γιώργος Κοντονής 








Δεν υπάρχουν σχόλια: