Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Η ΟΣΙΑ ΣΟΦΙΑ

           Με ολες τις τιμές και οπως αρμόζει στην Γερόντισσα Σοφια Χοτοκουρίδου (αυτο ηταν το πραγματικό ονομα της), εγινε προχθές στον Ιερο Ναο της Οσίας, στην Κλεισούρα, λαμπρή Θεία  Λειτουργία, προεξάρχοντος του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
           Η Σοφία Χοτοκουρίδου, το γένος Σαουλίδου, γεννήθηκε το 1883 μΧ στο χωριό Σαρη-Παπά της Επαρχίας Αρδάνης Τριπόλεως, στό Νομό Τραπεζούντας του Πόντου!
           Τό 1907 η Σοφία παντρεύεται τον Ιορδάνη Χοτοκουρίδη. Και υστερα απο τρια χρόνια απέκτησαν ενα παιδι, το οποιο επειτα απο δύο χρόνια το έφαγαν (!) οι χοίροι. Τα γουρούνια! Οι ατυχίες της δέν σταματάνε εδω. Δύο χρόνια μετα εχασε και τον άνδρα της, τόν οποιο πήραν οι Τουρκοι στα τάγματα εργασίας, οπου και πέθανε, οπως φαίνεται.
          Τότε, η νεαρή Σοφία ανέβηκε στά βουνά, οπου και ζούσε ασκητικά. Εκεί εμφανίστηκε ο Αγιος Γεώργιος, που την προειδοποίησε για επικείμενη επιδρομή των Τσετών. Με τήν σειρά της η Σοφία ενημέρωσε του συγχωριανούς της, ωστε να αποφύγουν τον κίνδυνο.
          Λιγο μετά ερχεται η ανταλλαγή των πληθυσμών και οι συγχωριανοί της Σοφίας ερχονται στην Ελλάδα.
          Το καράβι το οποιο τους μετέφερε "επεσε" σε τρικυμία και κινδύνεψε να καταποντιστεί... Η Σοφία που τα έβλεπε ολα, καθώς έβλεπε τα κύματα να είναι γεμάτα αγγέλους και τήν Παναγία, απο τήν οποία ζητησε να πνιγεί η ιδια η Σοφία και να σωθούν οι συγχωριανοί της. Η Παναγία τους έσωσε ολους. Καποια στιγμή ακουστηκε οι καπετάνιος να λεει. "Καποιον Αγιο εχουμε"! Και οι συγχωριανοί του απάντησαν. "Την Σοφία"!
           Το 1927 μΧ, η Σοφία με παρότρυνση της Παναγίας πηγαίνει σε Μοναστηρι, οπου τα πιο πολλά χρόνια τα πέρασε μόνη με τον Θεο. Η Οσία Σοφία "έκοιμήθη εν Κυρίω", στις 6 Μαίου του 1974. Στίς 7 Ιουλίου του 1981 γίνεται η πρώτη ανακομιδή των λειψάνων, τα οποία ευωδιάζουν. Στίς 27 Μαίου του 1998 γίνεται η δεύτερη και τα λείψανα μεταφέρθηκαν στο Μοναστήρι. Το 2011 η Μεγάλη Εκκλησία την ενέταξε στούς Αγίους. Και την 1 Ιουλίου του 2012, γίνεται η ανακήρυξη, απο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Καστοριά.
          Αυτή ειναι με λίγα λόγια η ιστορία της Οσίας Σοφίας, που βρίσκεται στην Μονή εκει στήν Κλεισούρα.
Γιώργος Κοντονής






Δεν υπάρχουν σχόλια: