Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

"ΝΕΟΦΑΝΗΣ" ΑΓΙΟΣ

• Ο Αγιος Εφραίμ, γιος πολυμελούς οικογενείας...
• Οι Οθωμανοί τον βασάνισαν με αγριότητα!
• Κοσμικό ονομα του Αγίου, Κωνσταντίνος Μόρφης!

           Χιλιάδες ηταν και εφέτος οι πιστοί που έσπευσαν χθές και προχθές, στην Ιερά Μονή στην περιοχή της Νέας Μάκρης, για να προσκυνήσουν και να ζητήσουν βοήθεια απο τόν Αγιο Εφραίμ.
           Δυστυχώς ειναι λίγα τα στοιχεια που υπαρχουν για τον Αγιο, ο οποιος ειναι απο τους "νεοφανείς" Αγίους.
           "Βέβαια, δεν υπάρχουν πολλά ιστορικά γραπτά, η καποια αλλα ευρύματα, τα οποία να τεκμηριώνουν, είτε την ύπαρξη του, είτε την προσέγγιση η οχι ολων όσων διηγείται η πρόσφατη εκκλησιαστική παραδοση, με ιστορικά συμβάντα"! Γράφει ιστορικός, της εποχής...
           Ειναι πάντως γεγονός οτι απο μια σειρά οραμάτων στήν Μοναχή Μακαρία Δεσύπρη, αποκαλύφθηκε "η μικρή βιογραφικά τού Αγίου" το 1950. Και σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το πραγματικό ονομα του Αγίου Εφραίμ ειναι Κωνσταντίνος Μόρφης, ο οποιος ηταν γιός μιάς πολυμελούς οικογενείας, πού για να τόν σώσει απο το παιδομάζωμα τόν εστειλε στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σε ηλικία 14 ετών...
           Οι Οθωμανοί κατέστρεψαν δύο φορές το Μοναστήρι. 
           Στήν πρώτη ο Αγιος Εφραίμ έτυχε να προσεύχεται σε μία σπηλία, στο βουνό.
           Στη δεύτερη ομως, που εγινε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1425, οι Οθωμανοί τόν βασάνισαν με αγριότητα, για οκτωμιση μήνες! Τον κρεμασαν ανάποδα σ'ενα δένδρο. Ηταν 5 Μαίου 1426 και ηταν ημέρα Τριπτη! Μαρτύρησε σε ηλικία 42 ετών, στις 5 Μαίου του 1426! 
           Ετσι ενώ η μνήμη του εορτάζεται στίς 3 Ιανουαρίου, η ανακομιδή των λειψάνων του ειναι στίς 5 Μαίου. Η ανάμνηση του μαρτυρίου του.
Γιώργος Κοντονής




Δεν υπάρχουν σχόλια: