Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής
              Οταν έρχεται κάποιος στην Κύμη, ειναι βέβαιον πως εχει πολλά να δει και να θαυμάσει! Υπάρχουν άλλωστε πολλα αξιοθέατα και ιστορικές Εκκλησίες σ'όλη την περιοχή και φυσικά σε ολα τα χωριά της όμορφης Κύμης...
              Το πιο ωραίο απο οσα χωριά εχω επισκεφθεί στήν Κύμη ειναι αναμφισβήτητα η Ενορία. Ενα ημιορεινο χωριό που ειναι στήν κυριολεξία κρεμασμένο στην πλαγιά του βουνού κι εχει...πιάτο το Αιγαίο μας!
              Ειναι αμφιθεατρικά κτισμένο και σε στύλ νησιώτικο.
              Οι μόνιμοι κάτοικοι ειναι 237 και το ύψος απο την θάλασσα ειναι 200 μέτρα.   
              Να τονίσω ακόμα πως μεχρι το 2011 η Ενορία ηταν κομμάτι του Δήμου Κύμης...
              Ενω τωρα ειναι κομμάτι της συνένωσης των Δήμων Αλιβερίου - Κύμης!
              Η απόσταση της απο τήν Χαλκίδα ειναι 81 χιλιόμετρα.

                Και οταν φθάσετε στην Ενορία πρέπει απαραιτήτως να προσκυνήσετε την Θαυματουργή Εικόνα της Γεννήσεως της Θεοτόκου.
                Να έρθετε στόν περίκαλο Ιερο Ναο (τον βλέπετε άλλωστε) να ανάψετε ενα κεράκι στην Χάρη  Της και να θαυμάσετε τίς Αγιογραφίες, τίς εκπληκτικές Αργυρόχρυσες Εικόνες που υπάρχουν παντού στόν ΙΝ και ιδιαίτερα στο μαρμάρινο Τέμπλο.
                Στήν μέση του Ιερού Ναού και κάτω απο τόν Τρούλο όπου ο Παντοκράτορας δεσπόζει ο μεγάλος (πραγματικά εντυπωσιακός) πολυέλαιος.
                Πρέπει να υπογραμμίσω πως, τόν Ιερο Ναό της Γέννησης της Θεοτόκου στο όμορφο χωριο Ενορία της Κύμης έφτιαξαν οι καπεταναίοι τού χωριού (εχει βγάλει πολλούς ναυτικούς και πλοιάρχους) που διέθεσαν και διέθεταν πολλά χρήματα για την αποπεράτωση της Εκκλησίας του χωριού τους.
                Ανάμεσα στούς πλοιάρχους που διέθεσαν πολλά χρήματα για την Εκκλησία στην Ενορία ηταν και ο αείμνηστος Γιάννης Παππάς, (την Κυριακη εκλεισε χρόνος που έφυγε απο κοντά μας και κάναμε στην Εκκλησία του Δεηση-μνημόσυνο) πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού.

                Ο ιερέας του χωριού (μας βλέπετε και στήν πιο κάτω φωτογραφία) ο π. Αθανάσιος Ανδρέου, φροντίζει ωστε απο τόν Ιερό Ναό να μην λείπει τίποτα. 
                Ετσι σε συνεργασία με τους πιστούς λύνονται-δρομολογούνται τα πάντα για την άψογη λειτουργία του Ιερού Ναού.
                Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω για την ξενάγηση στόν Ιερό Ναό τόν π. Αθανάσιο και άλλη μια φορά να του πω μπράβο γιά την με Βυζαντινό τρόπο τέλεση της Θείας Λειτουργίας την περασμένη Κυριακή (24 Ιουλίου 2016) κάτι που τό ομολόγησαν όλοι οι πιστοί που ειχαν κατακλύσει μέσα κι'εξω τον Ιερο Ναό.
                Εύγε παπαΘανάση.
Γιώργος Κοντονής 


Δεν υπάρχουν σχόλια: