Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

"ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΦΩΤΑ..."!


   
          "Εν Ιορδανη βαπτιζομένου σου Κύριε η της Τριαδος εφανερώθη προσκύνησις του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύσει σοι, αγαπητόν σε Υιόν οναμαζουσα και τό Πνεύμα εν ειδει περιστεράς εβεβαίου τού λόγου το ασφαλές ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός και τόν κόσμο φωτίσας δόξα σοι"
            Ψάλλαμε σημερα ημερα των Αγίων Θεοφανείων.
          Οι ιερείς Αγίασαν τα νερά.
          Έριξαν τόν Τίμιο Σταυρό στίς θάλασσες, σε Δεξαμενές, σε Λίμνες, σε Πηγάδια και Αγίασαν τα νερά, οπου κι'αν ηταν...
          Η γιορτή των Θεοφανείων ειναι οπως ολοι ξέρουμε απο τίς αρχαίες της Χριστιανοσύνης, της Ορθοδοξίας! Της Εκκλησίας μας γενικότερα.
          Ετσι η σημερινή ημερα προσλαμβάνει μια ξεχωριστή σημασία.
          Σήμερα Ανοίγουν οι Ουρανοί και φανερώνεται...,κατεβαίνει στη γή ο Τριαδικός Θεός Μας.
           Τα ήθη και τα έθιμα της Πατρίδος μας τουτη την Αγία Ημέρα ειναι πολλά και ξεχωριστά σε κάθε πολη και χωριό.

     
           Εδώ, στήν Νέα Φιλαδέλφεια και στόν Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά ο Μεγάλος Αγιασμός εψάλλη με την καθιερωμένη Βυζαντινή Μεγαλοπρέπεια απο τόν πνευματικό μας πατέρα τον Αρχιμανδρίτη π. Τιμόθεο Ηλιάκη, ο οποιος μετά το Εν Ιορδανη βαπτιζομένου σου Κύριε... Αγίασε τον Ιερό Ναό τούς πιστούς και καθε τι μέσα κι έξω απο τήν Εκκλησία.
           Μαζύ του ο γνωστός Αγιογραφος ο Αρχιμανδριτης π. Τιμόθεος Παναγιωτακόπουλος και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Καρυάμης.
           Παρούσα καί σύζυγος του αειμνήστου Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου.
         
    
            Πραγματικά και οπως βλέπετε στίς φωτογραφίες που δημοσιεύω τωρα, διακρίνετε τον με Βυζαντινό τρόπο Αγιασμό των Υδάτων που οπως είπαμε εκανε ο π. Τιμόθεος Ηλιάκης. 
            Εκατοντάδες ηταν οι πιστοί που κι'εφετος κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά και παρακολούθησαν την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων. Πηραν Αγιασμο για τό σπιτι τους, με τόν οποιο θα αγιάσουν κάθε γωνία του και τόν υπόλοιπο θα τόν κρατήσουν ολο τόν χρόνο και θα τόν ανανεώσουν πάλι του χρόνου ανήμερα τών Θεοφανίων. Τουτη τήν ημέρα δηλαδή...

 
          
              Με την ευκαιρία τής σημερινής Μεγάλης Εορτής των Φώτων, των Θεοφανείων, της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, ευχομαι σε ολους μας και ιδιαιτερα πολυ στούς πολιτικούς τούτης της Χώρας, που την  έφεραν σε τραγική κατάσταση...,
              Κ Α Λ Η    Φ Ω Τ Ι Σ Η
                Χρόνια πολλά.
                Και του χρόνου.
Γιώργος Κοντονής 

Δεν υπάρχουν σχόλια: