Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΜΕΓΑΛΗ ΕΟΡΤΗ

              Με μεγαλοπρέπεια Τίμησε σημερα η Εκκλησία μας την Μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Παρασκευής. Της Αγίας της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας, που θεωρείται η προστάτιδα των ματιών.
          Η Αγία Παρασκευή, ή Παρασκευή Αθληφόρος, ή Παρασκευή Μεγαλομάρτυς εζησε στήν Ρώμη, κατά τον 2 αιώνα, οπου και επέστη μαρτυρικό θάνατο επί ημερών Μάρκου Αυρηλίου.
          Οι γονείς της Αγίας ηταν Χριστιανοί και ειχαν οικονομική επιφάνεια. 
          Η Παρακευή, που πηρε τό όνομά της, επειδή γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή, ηταν μοναχοπαίδι.
          Σε ηλικία 20 ετών εμεινε ορφανή και απο τούς δύο γονείς! Τότε κληρονόμησε και την σημαντική περιουσία που της άφησαν οι γονείς της.
          Αυτη την τεραστια περιουσία η Αγία την διέθεσε στούς φτωχούς! Μάλιστα για την δράση της αυτή κλήθηκε σε απολογία από τόν αυτοκράτορα Αντωνίνο. Ετσι άρχισαν και τα μαρτύρια της...
          Υστερα απο πολλές απόπειρες εξόντωσης της, ο Αντωνίνο ήθελε να τελειώνει με τήν Αγία Παρασκευή. Ετσι τήν εβαλε σ'ενα καζάνι με καυτό λάδι! Εκείνη ομως παρέμεινε ζωντανή! Ο Αντωνίνο που δεν πιστευε αυτο που έβλεπε, πλησίασε το καζάνι για να διαπιστώσει τι συμβαινει. Τοτε απο ατμούς τραυματίστηκαν τα μάτια του με αποτέλεσμα να τυφλωθεί! Αμέσως η Αγία Παρασκευή τον θεράπευσε με θαυματουργό τρόπο και ο Αντωνίνο την άφησε ελεύθερη, να επιστρέψει στό εργο της.
          Απο τοτε που η Αγία Παρασκευή θεράπευσε και με το θαύμα της ο Αντωνίνο βρήκε το φως του, θεωρείται και ειναι η Προστάτιδα των ματιών.
              Επειτα απο κάποια χρονια ο Αντωνίνο πέθανε. Τον διαδέχθηκε ο Μάρκος Αυρήλιος, ο οποιος εξαπέλυσε νεο διωγμό κατα των Χριστιανών, με τήν Αγία να συλλαμβάνεται ξανά! Λέγεται μάλιστα πως ο ίδιος ο αυτοκράτορας εδωσε εντολή στούς Επάρχους Ασκληπιό και Ταράντο, να τήν βασανίσουν.
          Ετσι ο Ασκληπιός την εριξε σε χώρο, οπου φυλάσσονται τα φίδια, τα οποια ομως πέθαναν οταν τήν πλησίασαν! Ο Τάραντος ομως αποφάσισε να την αποκεφαλίσει.
          Το ονομα της και η μνήμη της Τιμούνται απο τήν Ορθόδοξη Εκκλησία στίς 26 Ιουλίου. Ετσι σέ ολους τους ΙΝ που φέρουν το όνομά της, αλλα και σε ολες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες τελέστηκε σήμερα Θεια Λειτουργία στήν μνήμη της.
          Στην Μητρόπολη Νεας Ιωνίας και Φιλαδελφειας ο Σεβασμιότατος κ. Γαβριήλ χοροστάτησε στην Πανηγυρική Θεια Λειτουργία, στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, οπου χθές το απόγευμα προεξηρχε του Μεγάλου Εσπερινου.
              Χρόνια Πολλά
Γιώργος Κοντονής
    








Δεν υπάρχουν σχόλια: