Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ...

           Ολα εγιναν οπως τα ειχαν προγραμματίσει οι ανθρωποι του Διστόμου, που συγκεντρώθηκαν και εφετος (71 χρονια εχουν περάσει) για να τιμήσουν την μνήμη ολων εκείνων που οι Ναζιστές δολοφόνοι στις 10 Ιουνίου του 1944, αφάνισαν!
         Καί ηταν ολοι εκεί!
         Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλο, ο οποίος ανακηρύχθηκε και επίτιμος δημότης Διστόμου.
         Ο Αρχιεπισκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, που τέλεσε και τό μνημόσυνο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στό Διστομο.
         Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπουλου.
         Μέλη της Κυβέρνησης.
         Αρχηγοί Κομμάτων. Βουλευτές. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης και πολλοί αλλοι! Αλλά,Μ πανω απ'ολους και απ'ολα ηταν ο απλός κόσμος, που με δάκρυα στα μάτια έσπευσε να τιμήσει ολους εκείνου που εκτέλεσαν οι Ναζιστές!
         Στήν ομιλία του, ο δήμαρχος Διστόμου, Αραχώβης και Αντίκυρας Ιωάννης Γεωργάκος τόνισε οτι "οπως κάθε χρόνο ετσι και εφέτος το ιερό καθήκον μας καλεί σ'αυτόν εδω τόν τόπο για να τιμήσουμε τούς νεκρούς της σφαγής της 10 Ιουνίου 1944. Το καθήκον μας αυτό ανακαλεί μέσα μας ποικίλα συναισθήματα, πολλούς προβληματισμούς και σκέψεις πολλές, μα πανω απ'ολα πίστη σε απαράμιλλες αξίες και σταθερές που θέλουμε να ελπίζουμε οτι αποτελούν τίς βάσεις σε ολόκληρο τόν πλανήτη". Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος αναρωτήθηκε εαν ο κόσμος εγινε καλύτερος 71 χρονια μετα την σφαγη, για να απαντήσει "ΟΧΙ, ο κόσμος δέν εγινε καλύτερος ..."!
              Ακολούθως και μετά το προσκλητήριο νεκρών, ο Προεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στήν ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη του μαρτυρικού δήμου του Διστόμου και ειπε πως "...μου δημιουργεί μέσα μου τη συνείδηση οτι αναλαμβάνω ενα ύψιστο πολιτειακό διπλό χρέος. Χρέος μνήμης. Και χρέος συνειδητοποίησης μιάς κορυφαίας διδαχής"! Και ο κ. Παυλοπουλος συνέχισε. "Οφείλω και οφείλουμε ως λαός και ως Εθνος να μήν λησμονούμε ποτέ το στυγερό έγκλημα της Ναζιστικής θηριωδίας που συντελέστηκε εδω". Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού αναφέρθηκε στό γεγονός πως δέν πρεπει να επιτρέψουμε στό μέλλον να συμβούν αντίστοιχα εγκλήματα, υπογραμμισε. "Οι Εθνικές μας διεκδικήσεις αναφορικά με τα εγκλήματα της Ναζιστικής θηριωδίας σε βάρος των Διστομιτών θα επιλυθεί στα αρμόδια fora, οπως ταιριάζει σε πολιτισμένες καί φίλες χώρες, ιδίως σε αυτούς τούς κρίσιμους καιρούς...".
              Τήν Ελληνική σημαία κρατούσαν νεες και νεοι, συγγενείς των θυμάτων, που συγκινημένοι μοίραζαν λουλούδια στούς παρευρισκομένους. Πάνω στο Μαυσωλείο, η Ελληνική σημαία κυμάτιζε μεσίστια. Τήν επιμνημόσυνη Δέηση στο Μαυσωλείο διάβασε ο Μητροπολίτης Θηβών Γεώργιος.
          Αιωνία τους η μνήμη.
Γιωργος Κοντονής 















Δεν υπάρχουν σχόλια: