Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΕΔΩ ΔΙΣΤΟΜΟ...

           Δίστομο 10 Ιουνίου 2015, σημερα...
         Δίστομο 10 Ιουνίου 1944, τοτε...
         Εχουν περάσει απο εκείνη την ημερα 71 χρονια! Αλλά ολα φαίνονται λές και ηταν χθές!
         Εκείνο τό πρωϊνό τής 10 Ιουνίου 1944, οι Ναζιστές, "η Γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες Ες" έφυγαν πρωΐ απο τήν Λιβαδειά για τήν Αράχωβα. 
         Ο σκοπός τους ηταν η εκκαθάριση της περιοχής από τίς δυνάμεις των ανταρτών!
         Εκεί, στό Δίστομο οι Γερμανοί Ναζιστές ενώθηκαν και με μιά αλλη γερμανική ομάδα, η οποία ειχε ξεκινήσει από την Άμφισσα. Ετσι και οι δύο μαζύ προχώρησαν προς το Στείρι. Τοτε οι κάτοικοι έλαβαν τήν εντολή να μήν απομακρυνθούν απο το χωριό. Να περιμένουν τίς δυνάμεις των Γερμανών...
         Καί, κάπου κοντά στή θέση Καταβόθρα, οι Ναζιστές δέχτηκαν επίθεση απο τούς αντάρτες του ΕΛΑΣ. Υστερα απο μιά γρήγορη, αλλά πολύ δυνατή μάχη οι Ναζιστές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Ομως στο πεδίο της μάχης επεσαν15! Οι 6 ηταν απο τούς Γερμανούς. Βέβαια υπήρξαν και περίπου 30, απο κάθε πλευρά 15, τραυματίες.
         Τότε οι Γερμανοί Ναζιστές, οι οποιοι απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ, σάν ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου, γύρισαν στό χωριό γιά να πάρουν εκδίκηση...
         Το Δίστομο λοιπόν, επειτα απο εντολή του διοικητή τους, του υπολοχαγού Ζάμπελ, πυρπολήθηκε! Αποτέλεσμα. 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες), εκτελέστηκαν απάνθρωπα.  Μεταξύ των νεκρών ηταν 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη!
            Η κτηνωδία, η πρωτοφανής αυτή θηριωδία εγινε αμέσως γνωστή σε ολο τον κόσμο, απο το BBC και οπως ηταν φυσικό προκάλεσε τήν κατακραυγή τής Διεθνούς Κονής Γνώμης.
        Δέν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας, γιατι Λαός που λησμονεί την ιστορία του, ειναι καταδικασμένος σε αφάνεια!
Γιώργος Κοντονής
         









Δεν υπάρχουν σχόλια: