Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Δελτίον Τύπου

    Χαλκίδα 5 Φεβρουαρίου 2020


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ
ΕΓΙΝΕ Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Φωτογραφίες: Νικόλαος Καλαφάτης
Μέσα σε ευχάριστο κλίμα, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7 fm) έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα του,  την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020, για την είσοδο στο νέο έτος.
Η εκδήλωση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδος, όπου στεγάζεται και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός και κατά την διάρκειά της ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Διευθυντή του Σταθμού Πρωτοπρεσβ. Ευάγγελο Γαλάνη και σε όλους τους παραγωγούς και συνεργάτες για την ιεραποστολική προσφορά τους και τις αφιλοκερδείς τους υπηρεσίες στον σκοπό της διάδοσης του Ευαγγελίου, τον οποίον υπηρετεί ο Ραδιοφωνικός Σταθμός. Τόνισε ακόμη τη σημαντικότητα της ύπαρξης και λειτουργίας του Σταθμού και αναφέρθηκε σε πτυχές της ωφέλειας προς τους πιστούς.
Οι παραγωγοί και συνεργάτες του Ραδιοφωνικού Σταθμού, με αφορμή αυτή τη συνάντηση ανανέωσαν την επικοινωνία τους και αντάλλαξαν απόψεις για τη λειτουργία του Σταθμού και ευρύτερα.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΕΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΕΝΟΥΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης.
Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 πανηγύρισε η ιστορική Ιερά Μονή των Ερίων στους Καθενούς, με αφορμή την Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού.
Αφ’ εσπέρας ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίον προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Ιεροκήρυξ, Αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης, με την συμμετοχή και άλλων Ιερέων της Περιφερείας.
Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία την οποία και ετέλεσε ο Εφημέριος της Ενορίας Καθενών Οικον. Ιωάννης Κετσετζής ο οποίος και ομίλησε και αναφέρθηκε περιληπτικά  στην σημασία της εορτής.
Για την διοργάνωση της πανηγύρεως την κύρια ευθύνη είχε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Καθενών, με την συνεργασία πολλών εθελοντών και του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου και τις οδηγίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας φροντίζουν αυτό το σημαντικό μνημείο του Τόπου μας.
Το μικρό Καθολικό της παλαιάς Ιεράς Μονής είναι χτισμένο στις αρχές του 13ου αιώνα, χωρίς να αποκλείεται η ύπαρξη παλαιότερης Εκκλησίας που μεταφέρει την ίδρυση της Μονής σε πιο παλιούς χρόνους. Ο υπάρχων Ναός είναι σταυροειδής με κυλινδρικό τρούλο. Η αγιογράφησή του έγινε το 1637 σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στο αριστερό άκρο της γενέτειρας αψίδας. Το Μοναστήρι διαλύθηκε το 1834, επί Βαυαροκρατίας, όταν τέθηκε σε εφαρμογή το Β. Δ. «περί φορολογίας και μισθώσεως των μοναστηριακών», σύμφωνα με το οποίο, όποια Μονή είχε μόνο 6 μοναχούς κηρυσσόταν διαλυτέα. Από τότε υπάγεται στην Ι. Μητρόπολη, η οποία έχει αναθέσει την μέριμνα λειτουργίας της παλαιάς Μονής στην πλησιέστερη Ενορία των Καθενών. 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Στο Δημοτικό Θέατρο «Παπαδημητρίου» Χαλκίδος, το απόγευμα της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου 2020, βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στη Χαλκίδα, κ. Δημητρίου Αναγνώστου, στην εκδήλωση «Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου-Νεότερα δεδομένα-Αισιόδοξα μηνύματα».
Η εκδήλωση περιλάμβανε επίκαιρες ομιλίες διακεκριμένος ιατρών της Χαλκίδος και μουσικό κλείσιμο από Quinteto Forma”, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού κ. Πέτρου Πρόκου.
Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος προσεκλήθη να κλείσει την εκδήλωση και αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης μίλησε για την σπουδαιότητα της ιατρικής επιστήμης, αλλά και για την υψηλή θέση της μέσα στην Αγία Γραφή, όπου μας συνιστά να τιμούμε τον ιατρό: «Τίμα ιατρόν προς τας χρείας αυτού τιμαίς αυτού, και γαρ αυτόν έκτισε Κύριος· παρά γαρ Υψίστου εστίν ίασις» (Σειράχ 38, 1-2). Επίσης, ανέφερε ότι η πίστη στον Θεό δεν καταργεί την ιατρική επιστήμη, ούτε η ιατρική μπορεί να καταργήσει την πίστη, αλλά θα πρέπει να συμβαδίζουν αρμονικά με σκοπό την καλύτερη επίτευξη της θεραπείας.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: