Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ




Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη, την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018, η τέταρτη Επιστημονική Ημερίδα των μεταπτυχιακών φοιτητών του Τομέα «Δίκαιο, Οργάνωση, Ζωή και Διακονία» του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με γενικό θέμα: «Γάμος και μορφές συμβίωσης στη σύγχρονη κοινωνία». Η ημερίδα αυτή τελούσε υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος  κ. Γεωργίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τέταρτη χρονιά η Μητρόπολη Κίτρους φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της την επιστημονική αυτή εκδήλωση, η οποία τείνει να γίνει θεσμός.
            Οι εργασίες της ημερίδος πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ενοριακού Κέντρου του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Κατερίνης, υπό τη μέριμνα του Προϊσταμένου της Ενορίας Αρχιμ. Αγαθόνικου Καραβαντέ.
            Κατά την έναρξη των εργασιών της Ημερίδος ο Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος ευλόγησε την έναρξη των εργασιών και ευχήθηκε καλή επιτυχία επισημαίνοντας ταυτόχρονα την σπουδαιότητα του εξεταζομένου θέματος για την ποιμαντική ζωή της Εκκλησίας στην σύγχρονη εποχή.
            Κατά τη διάρκεια της Ημερίδος παρουσιάσθηκαν δέκα εισηγήσεις, υψηλού επιπέδου, σε τρεις συνεδρίες. Οι εισηγητές είναι όλοι μεταπτυχιακοί φοιτητές και με τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχες επιστημονικές εκδηλώσεις καταθέτουν τα πορίσματα της επιστημονικής τους έρευνας που πραγματοποιούν στο πλαίσιο του προγράμμματος μεταπτυχιακών σπουδών.
            Στην πρώτη συνεδρία ομίλησαν μεταπτυχιακοί φοιτητές της ειδικεύσεως του Κανονικού Δικαίου. Αρχικά ο κ. Γεώργιος Αδριανός μίλησε για τα ζητήματα γάμου των κληρικών, προσεγγίζοντας το θέμα του από ιστορικής και νομοκανονικής πλευράς. Η δεύτερη εισηγήτρια, η δικηγόρος κ. Ειρήνη Κουμαρά παρουσίασε τη σύγχρονη νομοθεσία για το σύμφωνο συμβίωσης. Κατά την εισηγησή της συνέκρινε τη νομοθεσία αυτή με την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά στη σύναψη του γάμου. Στην ίδια συνεδρία ο κ. Δημήτριος Αυγερίδης, μίλησε για τον γάμο και τη μετανάστευση στη Νομολογία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως επισημαίνοντας νομολογιακά κενά, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούν στην πράξη.
            Στη δεύτερη συνεδρία ομίλησαν μεταπτυχιακοί φοιτητές της ειδικεύσεως Ηθικής – Κοινωνιολογίας. Αρχικώς το λόγο έλαβε η κ. Πηνελόπη Κασάπογλου η οποία αναφέρθηκε στην φιλαυτία ως παράγοντα κλονισμού του γάμου. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της κ. Θεανώς Μιχαήλ, η οποία παρουσίασε την κοινωνιολογική διάσταση της σύγχρονης οικογένειας και της κ. Αικατερίνης ΖόΪτσε η οποία παρουσίασε το μυστήριο του γάμου εξ επόψεως κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού.
            Τέλος στην Τρίτη συνεδρία παρουσιάσθηκαν εισηγήσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών με ειδίκευση στην Χριστιανική Παιδαγωγική και την Ποιμαντική. Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών στο πλαίσιο του Ορθοδόξου Χριστιανικού γάμου και της οικογένειας ήταν το αντικείμενο της κοινής εισηγήσωες της κ. Γενοβέφας Ταλαμπίρη και Φωτεινής Φλούδα. Ακολούθως η. κ. Δέσποινα Καλοτάτου μίλησε για τη θέση της Εκκλησίας για την ομοφυλοφιλία. Ο κ. Αλέξανδρος φλωρίδης μίλησε για την Ποιμαντική και τις νέες μορφές οικογένειας αναφερόμενος κυρίως σε προβλήματα που εντοπίζονται στον χώρο της Διασποράς. Τελευταία εισηγήτρια ήταν η ψυχολόγος κ. Άννα Θέμελη, η οποία μίλησε με πολύ γλαφυρό λόγο για τους ποιμαντικούς προβληματισμούς στη λειτουργικότητα της σύγχρονης οικογένειας.
            Μετά το πέρας της κάθε συνεδρία ακολουθούσε εκτενέσταση συζήτηση με τη συμμετοχή τόσο των μεταπτυχιακών φοιτητών όσο και των συμβούλων τους καθηγητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: