Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Οι εργασίες του 9ου Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνεχίζονται στις Σπέτσες




Οι εργασίες του 9ου Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνεχίζονται στις Σπέτσες



Θερμή υποδοχή του Παναγιωτάτου από τον Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.Εφραίμ, τον Ιερό κλήρο και τον λαό της νήσου


Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν οι εργασίες του 9ου Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου,  η επίσημη έναρξη του οποίου πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη,  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σε επίσημη τελετή στο Μουσείο της Ακροπόλεως.

Η σημερινή συνεδρία πραγματοποιήθηκε στις Σπέτσες, όπου έφτασαν το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι περίπου 200 σύνεδροι, μεταξύ των οποίων θρησκευτικοί λειτουργοί και θεολόγοι, ειδικοί επιστήμονες, Πανεπιστημιακοί αλλά και φοιτητές, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

Στο επίκεντρο των ομιλιών βρέθηκε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η επιστημονική τεκμηρίωσή της και οι επιπτώσεις της, οι οποίες ήδη εκδηλώνονται και πλήττουν σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα πολλές περιοχές του πλανήτη. Μεταξύ των ομιλητών ήταν η κυρία Patricia Espinosa, Γενική Γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, Επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Αμέσως μετά, στα προπύλαια της παλαιάς Μονής Αγίου Νικολάου, σημερινού Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της νήσου, έγινε η επίσημη υποδοχή του Παναγιωτάτου από τον Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και  Αιγίνης Εφραίμ, περιστοιχούμενο από τον Ιερό Κλήρο και τις τοπικές Αρχές, παρουσία πλήθους πιστών. Ακολούθως τελέστηκε Δοξολογία, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου, στο τέλος της οποίας ο Ποιμενάρχης της πολυνησιακής αυτής Μητροπόλεως του Αργοσαρωνικού, καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Παναγιώτατο.

«Σας σεβόμεθα, αγαπούμε, εμπιστευόμεθα, αναγνωρίζουμε τους αγώνας και τας προσπαθείας Σας διά την ενότητα της υπ’ ουρανόν ορθοδόξου εκκλησίας, πάντοτε μέσα στα κανονικά όρια της Συνοδικότητος, του θεμελίου αυτού λίθου του εκκλησιαστικού πολιτεύματος. Όμως η τύχη των θεσμών είναι συνδεδεμένη και με την προσωπικότητα των Πατριαρχών. Επί των ημερών Σας το Οικουμενικό Πατριαρχείο εισήλθε δυναμικά στην διεθνή σκηνή, εκτινάχθηκε στο διεθνές στερέωμα. Αποδείξατε πως ο θεσμός δεν έχει ανάγκη πολιτικής εξουσίας, προκειμένου να χαίρει διεθνούς κύρους και οικουμενικής εμβέλειας», είπε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην ιστορία και την προσφορά της αγιοτόκου νήσου των Σπετσών και του πιστού λαού της, τόνισε: «Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό που επιλέξατε αυτόν τον τόπο και αυτή τη θάλασσα για το συμπόσιο Σας με σκοπόν την εξέτασιν και συζήτησιν των πιεστικών περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής του Σαρωνικού, καθώς και την έρευναν των σχέσεων οικολογίας και οικονομίας. Ψάχνουμε λοιπόν και σήμερα να παντρέψουμε τη παρθένα κατάσταση όλης της πλάσης με τις σημερινές μεγάλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις».

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους συμμετέχοντες στο 9ο Διεθνές Οικολογικό Συμπόσιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου καλωσόρισε, επίσης,  ο δήμαρχος της νήσου Παναγιώτης Λυράκης, και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπυρίδων Φαρδέλος ανέγνωσε ψήφισμα ανακήρυξης του Παναγιωτάτου σε επίτιμο δημότη του ιστορικού δήμου Σπετσών.

Στην αντιφώνηση του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη συγκίνησή του που επισκέπτεται για δεύτερη φορά τη νησιωτική Μητρόπολη του Αργοσαρωνικού, κομίζοντας την αγάπη της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως προς τον Ποιμενάρχη κ.Εφραίμ, τον ευαγή κλήρο και τον φιλόχριστο λαό.

«Ο λόγος που μας έφερε πλησίον σας, αγαπητοί, δεν είναι ασφαλώς η αναζήτησις αναπαύσεως, τούτο αποτελεί μεγάλην πολυτέλειαν διά το πολυεύθυνον Πατριαρχικόν αξίωμα! Ήλθομεν με την ευκαιρίαν του Θ’ Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου «Προς μία πιο πράσινη Αττική – Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του», το οποίον διοργανώσαμε εις τα πλαίσια του υψηλού αισθήματος ευθύνης μας διά το οικολογικόν πρόβλημα της εποχής μας. Και εάν το ενδιαφέρον μας έφθανε μέχρις Αμαζονίου και Γροιλανδίας και Μισσισιπή, εύλογον είναι ότι δεν θα έμενε έξω της στοργικής σκέψεώς μας η κατά πάντα πλησιεστέρα και οικειοτέρα Ελληνίς γη, και μάλιστα το κέντρον αυτής, η περιοχή της Αττικής και των πέριξ αυτής. Η ευαισθησία του Ιερωτάτου Μητροπολίτου κ. Εφραίμ, καθώς και των αξίων αρχόντων της τοπικής αυτοδιοικήσεως, του Εντιμοτάτου Δημάρχου Σπετσών κ. Παναγιώτου Λυράκη και του ομολόγου του της Υδρας, μας δίδουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσωμεν τμήμα των εργασιών του Συνεδρίου εις τας δύο συγκεκριμένας νήσους, πράγμα διά το οποίον και  εκφράζομεν προς όλας τας συνεργασθείσας πλευράς ολόθυμον την Πατριαρχικήν ημών ευαρέσκειαν και ευχαριστίαν».

Αναφερόμενος στην ιδιαίτερη τιμή που του επεφύλαξαν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Σπετσών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε:

«Αλλά, μαζί με την χαράν, την καρδίαν μας πλημμυρίζει και συγκίνησις ουκ ολίγη, διά την φιλοπάτορα πρωτοβουλίαν και απόφασιν του κ. Δημάρχου, του κ. Προέδρου και των εντίμων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, να ανακηρύξουν τον Πατριάρχην του Γένους Επίτιμον Δημότην Σπετσών. Και ναί μεν ο Οικουμενικός Πατριάρχης «ουκ έχει ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητεί» κατά τον Απόστολον Παύλον, ουχ ήττον αισθανόμεθα πλέον στενώτερον τον σύνδεσμον μετά της ευλογημένης νήσου σας, και ιερωτέρους τους δεσμούς με τον πιστόν και φιλόχριστον λαόν της. Ως δημότης Σπετσών πλέον, κατά την απόφασιν της αγάπης σας, θα μας επιτρέψετε, κ. Δήμαρχε και λοιποί Δημοτικοί άρχοντες, να σας παρακαλέσωμεν «περισσεύειν μάλλον» εις παν έργον ανυψωτικόν, τόσον εις τον πνευματικόν, όσον και εις τον αναπτυξιακόν και εις τον περιβαλλοντικόν τομέα. Σας συνοδεύουν ολοκάρδιοι αι ευχαί, αι προσευχαί και η ηθική στήριξις του συνδημότου σας Πατριάρχου. Η πρόοδος των Σπετσών θα είναι πάντοτε αιτία χαράς ημών και εγκαυχήσεως, αλλά και αφορμή θερμής δοξολογίας του Ονόματος του Θεού».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε, επίσης, στο νέο Εκκλησιαστικό Μουσείο, που στεγάζεται σε αίθουσα του παλαιού Μοναστηριακού συγκροτήματος, που περιβάλλει το σημερινό Ι.Μητροπολιτικό Ναό, και το οποίο εγκαινίασε αμέσως μετά.

«Την χαράν μας επαυξάνει το ευχάριστον γεγονός των επισήμων εγκαινίων του Εκκλησιαστικού Μουσείου Σπετσών, το οποίον θα είναι κόσμημα της νήσου και καύχημα της τοπικής Εκκλησίας. Η ίδρυσίς του μαρτυρεί τον σεβασμόν όλων σας προς τα ιερώτερα στοιχεία της εκκλησιαστικής παραδόσεως και ζωής της νήσου, εφ᾿ ω και εκφράζομεν εγκάρδια συγχαρητήρια, τόσον προς τον Ιερώτατον αδελφόν Μητροπολίτην κ. Εφραίμ και τους αξίους συνεργάτας του, όσον και προς πάντας όσοι συνετέλεσαν εις την ολοκλήρωσιν τοιούτου αξιεπαίνου έργου».

Αμέσως μετά, στον περίβολο μπροστά από τη Μονή του Αγίου Νικολάου, μαθητές και μαθήτριες της νήσου τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια προς τιμήν του Παναγιωτάτου, ο οποίος τους ευλόγησε και τους συμβούλευσε να αγαπούν και να προστατεύουν πάντοτε το φυσικό περιβάλλον και να αγωνίζονται για την αλληλεγγύη και την ειρήνη.

Οι εργασίες του Συμποσίου θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη, 7 Ιουνίου, στις Σπέτσες και το απόγευμα στην Ύδρα, και θα ολοκληρωθούν το πρωί της Παρασκευής, 8ης Ιουνίου, σε ειδική συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί εν πλω προς Αθήνα.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις εργασίες του Συμποσίου, σε ζωντανή αναμετάδοση, καθώς και τις ανακοινώσεις κι φωτογραφικό υλικό στο www.patriarchate.org/events/greenattica και Twitter (@GreenPatriarch), Instagram (@GreenPatriarchate), and Facebook (EcumenicalPatriarchate).

Δεν υπάρχουν σχόλια: