Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΙΤΡΟΥΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ




Την Τρίτη 29 Μαΐου, ημέρα Άλωσης της Κωνσταντινούπολης,50 κληρικοί και 4 λαϊκοί υπάλληλοι της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος πραγματοποίησαν ημερήσια εκδρομή στη Βέροια.
        Η εκδρομή, που πραγματοποιήθηκε με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, περιλάμβανε προσκύνημα στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου και στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Λουκά ιατρού, καθώς επίσης και ξενάγηση στη βυζαντινή Βέροια, με τη μακραίωνη ιστορία και τις ζωντανές παραδόσεις.
        Της εκδρομής ηγήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος.
        Το πρόγραμμα άρχισε από τη Βέροια, περιλαμβάνοντας προσκύνημα στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου και ξενάγηση στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο. Τους νέους καλωσόρισε ο Αρχιμ. Ναθαναήλ Καραγέργος. Στη συνέχεια, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τον Απόστολο Παύλο, με φροντίδα του Αρχιμ. Ναθαναήλ Καραγέργου.
        Μεγάλη εμπειρία ήταν η επίσκεψη στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Βεροίας, που πρόσφατα αναστηλώθηκε μετά από 580 χρόνια εγκατάλειψης. Οι κληρικοί εντυπωσιάστηκαν από την επιβλητικότητα της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, την αναστήλωση και τη συντήρηση των τοιχογραφιών.
        Οι κληρικοί περιηγήθηκαν στην παλαιά πόλη, επισκέφθηκαν τους βυζαντινούς Ιερούς Ναούς Αναστάσεως Χριστού (12ος αι.), Αγίων Νικολάου Ψαρά και Φανουρίου (18ος αι.), Αγίου Παταπίου (14ος αι.) και Μεγάλων Αγίων Αναργύρων (17ος αι.).
        Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος ξενάγησε προσωπικά τους κληρικούς στον χώρο της προηγούμενης εικοσαετούς (ιερατικής) διακονίας του, συνδέοντας την ιστορία, τη λαογραφία και τη ζωντανή λειτουργική παράδοση, που είναι τόσο έντονη λόγω των πολλών εκκλησιών και της αδιάκοπης χριστιανικής παράδοσης.
        Το μεσημέρι η Ενορία Αγίων Αναργύρων, όπου είχε υπηρετήσει ως εφημέριος ο Σεβασμιώτατος, παρέθεσε τράπεζα σε όλου τους εκδρομής, με φροντίδα και επιστασία του Αρχιμ. Παύλου Σταματά, Προϊσταμένου της Ενορίας.
        Το πρόγραμμα της εκδρομής συνεχίστηκε στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, με προσκύνημα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Λουκά του ιατρού και συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα.
        Ο οικείος Ιεράρχης απηύθυνε πατρικούς λόγους προς όλους τους παρισταμένους, αναφερόμενος στην ιστορία της Ιεράς Μονής, τα θαύματα του Αγίου Λουκά, συνδέοντας όλα τα παραπάνω με την ποιμαντική πράξη και την πνευματικότητα της Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: