Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ

           Ο Πειραιάς, οπως κάθε χρόνο τήν δεύτερη Κυριακή του Ιουλίου, ετσι και εφέτος Τίμησε την Σύναξη της Παναγίας τής Τριχερούσας.
             Ο Πανηγυρικός εορτασμός εγινε χθές στόν Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κέντρο του Πειραιά, εκει στήν μεγάλη Πλατεια της πόλης.
             Νά πούμε οτι, εδω στόν ΙΝ φυλάσσεται η ιερά και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας. Η εικόνα αυτή αποτελεί πιστό αντίγραφο τής εικόνας της Ιερας Μονής Χιλανδαρίου στο Αγιον Ορος.
             Στήν Πανηγυρική Θεία Λειτουργια, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πειραιά, ο Σεβασμιότατος κ. Σεραφείμ. Συλλειτούργησαν πολλοί ιερείς, απ'ολες τις ενορίες!
             Ο Σεβασμιότατος κ. Σεραφείμ, στήν ομιλία του, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της εορτής και στήν ομολογία πίστεως, απο τόν Αγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, πρόσθεσε. "Ζούμε σε μια εποχή που αγωνίζεται δαιμονικά να απενοχοποιήσει τήν έννοια της αμαρτίας. Να τήν υψώσει σαν ιδεολογία, να τήν καταστήσει ως ανθρώπινο δικαίωμα. Η αμαρτία ομως ειναι η αιτία της κακοδαιμονίας, της πληγής, του πόνου, της οδύνης του κόσμου"!
         Ακολούθως ο Μητροπολίτης Πειραιά, αφου ανέπτυξε τα τής αμαρτίας τα επακόλουθα, εκλεισε τόν Θείο λόγο του, τονίζοντας. "Εχουμε δυνατή αγάπη, που μας συντροφεύει στήν ζωή μας, τόν Θεό μας". Ειπε ο κ. Σεραφείμ.
                                         ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
         Η Παναγία η Τριχερούσα ειναι εκείνη, στήν οποία με δίκαιο παράπονο κατέφυγε και προσευχήθηκε ο Αγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, κρατώντας το κομμένο δεξί του χέρι, με το οποιο συνέγραφε τούς λόγους υπερ των Αγίων Εικόνων και το οποιο του κόπηκε απο επιβουλή Εικονομάχων.
            Ετσι η Παναγία θαυματούργησε συγκολλώντας το νεκρό χέρι του θεράποντος της και εκείνος της αφιέρωσε ασημένιο ανάθημα σε σχήμα χεριού, που η θέση του στην Εικόνα το κάνει να φαίνεται σάν ενα τρίτο χέρι της Παναγίας μας. Για αυτο και η ονομασία, η Παναγία η Τριχερούσα.
Γιώργος Κοντονής









Δεν υπάρχουν σχόλια: