Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ε Λ Λ Η Ν Ι Δ Α

• Η Κυρα της Ρω.
• Μια ζωη Ελλαδα.
• Το 1927 σήκωσε την σημαία μας.

          
 Ναι...
           Αγάπησε την Ελλάδα με πάθος! Με δύναμη! Με ειλικρίνεια! 
           Μα πάνω απ'ολα την αγάπησε ανιδιοτελώς! Και το πιο σπουδαίο, χωρίς ποτέ να ζητήσει το παραμικρό!
           Η Δέσποινα Αχλαδιώτου, αυτο ειναι το πραγματικό ονομα της Κυράς της Ρώ, η οποία γεννήθηκε το 1890 επι Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπήρξε μέλος της Αντίστασης. Στην Κατοχή και για 40 χρόνια ύψωνε καθε πρωΐ τήν Ελληνική Σημαία και με τήν Δύση του ηλίου την κατέβαζε. Αυτο εγινε για πρώτη φορά το 1927... Εκείνη την ημέρα είδε στην βραχονησίδα να κυματίζει στην κορυφή η Τουρκική σημαία. Αμεσως πήγε σπιτι της. Άνοιξε το σεντούκι της. Πήρε ενα λευκό σεντόνι και μια γαλάζια κουρτίνα. Και έραψε την γαλανόλευκη σημαία... Αμεσως με την πολύτιμη συνεργασία του άνδρα της, κατέβασε την Τουρκική και ανέβασε την Ελληνική Σημαία. 
           Ετσι, απο τήν ημέρα εκείνη και μεχρι το θάνατό της στις 13 Μαΐου 1982, η Δέσποινα Αχλαδιώτου, η ξακουστή Κυρά της Ρώ, καθημερινά ύψωνε στο νησί της την Ελληνική Σημαία, δείχνοντας στους απέναντι τού Αιγαίου μας, οτι η Ρω ειναι Ελλάδα. 
           Για την ιστορία το 1924, η Κυρά της Ρω στα 25 χρόνια της μαζυ με τον άνδρα της και την τυφλή μητέρα της πηγε στο Καστελοριζο, που οπως και τα γύρω νησιά ηταν γεμάτο πρόσφυγες.  Τρια χρόνια μετά πήγε στην βραχονησίδα Ρω, η οποία ηταν άγονο μέρος και δεν προσφερόταν για ολους! 
           Η βραχονησίδα Ρω, που  ονομάζεται καί Αγιος Γεώργιος, η αρχαία Ρώγη, η Ρόπη, βρίσκεται 4 μίλια δυτικά απο το Καστελόριζο και σε απόσταση 12 μιλίων απο τίς Τουρκικές ακτές...
           Το 1940, που αρρώστησε ο άνδρας της άναψε φωτιά για να δουν οι ψαράδες οτι κατι τρεχει και να τον μεταφέρουν στό Καστελόριζο. Ομως οταν οι ψαράδες είδαν την φωτιά, ηταν αργα. Κατα την μεταφορά ο άνδρας της πέθανε. Τόν έκλαψε μόνη της... Και μονη της τον έθαψε...
           "Έμεινα μόνη μου το 1943, με την τυφλή μάνα μου, οταν έφευγαν ολοι οι κάτοικοι του νησιού στη Μέση Ανατολή και στήν Κύπρο. Με τήν Ελληνική Σημαία υψωμένη και τήν αγάπη για την Ελλάδα βαθιά ριζωμένη μέσα μου, πέρασα ολες τίς κακουχίες..."!
        Δήλωσε η Δέσποινα Αχλαδιώτου, η Κυρά της Ρώ, η οποία πέθανε στις 13 Μαΐου του 1982, σε ηλικία 92 ετών!
           Η Κυρά της Ρώ, εχει βραβευτεί απο την Ακαδημία Αθηνών το 1975. Απο το Πολεμικό Ναυτικό. Απο την Βουλή των Ελλήνων, καθώς και απο πολλους αλλους, για την Εθνική της δράση.
           Οπως της έπρεπε η Κυρά της Ρώ, ετάφη στην Βραχονησίδα της, ακριβώς κάτω απο τον ιστό οπου ύψωνε την Ελληνική Σημαία.
           Αθάνατη.
Γιώργος Κοντονής





Δεν υπάρχουν σχόλια: