• Τριαντα πέντε καληφωνοι για το τροπάριο...
• Κοσμοσυρροή στην Μητροπολη!
• Η εκκλησιαστικη μουσική το 1903...
Δεν ειναι ψέματα οτι οι περισσοτερες όμορφες σελίδες της παλιάς Αθηνας εχουν γραφτεί απο εκεινους τους κανταδόρους που έμειναν στην ιστορια με την κιθάρα τους. Εκεινος που εγραψε ομως την "πιο ένδοξη σε σχέση και με τα θρησκευτικά συναισθήματα των Αθηναίων", ειναι ο μουσικοδιδάσκαλος και συνθέτης Χρήστος Στρουμπούλης, ο οποιος αδικήθηκε απο τους ιστορικούς της μουσικής!
Οι καληφωνοι της εποχης σχημάτισαν χορωδίες και απέδωσαν στην Μητροπολη το περίφημο τροπάριο της Κασσιανής, οπως το ειχε μελοποιήσει ο συνθέτης του Εθνικου μας Ύμνου ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος! Τριάντα πέντε εκτελεστές απο τις πιο καλές φωνές της Αθήνας μαζεύτηκαν για να αποδώσουν το τροπάριο. Και οπως γράφει ο ιστορικός της εποχης "το γεγονος αυτο ηταν πρωτοφανές για τα εκκλησιαστικά δρώμενα"! Εγινε μαλιστα αυτο μόδα και επεκτάθηκε σε ολους τους Ναούς της τοτε Αθηνας... Ομως κοσμοσυρροή σημειώθηκε, γνώρισε καλυτερα, η Μητροπολη. "Χιλιάδες κοσμου παρακολούθησε (τοτε) τον Επιτάφιο της Μητροπολης μαζυ με τους επισήμους και άκουσαν το κόρο του Στρουμπουλη" γράφει οι ιστορικός εκείνης της εποχης!
Ομως το κόρο της Μητροπολης "σίγησε" το 1903, ο Αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος, ο οποιος τάχθηκε αυστηρα υπερ της Βυζαντινής μουσικής. Ενα παντως ειναι γεγονός οτι η Βυζαντινη μουσική μας κέρδισε ολους...
Γιώργος Κοντονής
Σημ. Συντ. Οι τρεις φωτογραφιες δείχνουν σε τρεις διαφορετικες "φάσεις" τον περικαλο Ιερό Ναό της Μητροπολης της Αθηνας.
ΓΑΚ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου