Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

ΒΙΒΛΙΟ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ υποψ. ΔΙΔΑΚΤΩΡΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΩΤ. ΚΑΡΥΑΜΗ






Σχόλιο Γιώργος Κοντονής 
     Όταν ο π. Αθανάσιος Καρυάμης με κάλεσε και μου προσέφερε το βιβλίο του, την μελέτη του πιό σωστά, με τίτλο ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ  ΤΩΝ ΦΙΛΟΒΕΝΙΖΕΛΙΚΩΝ ΑΘΑΝΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΛΕΤΙΟ ΜΕΤΑΞΑΚΗ, του είπα δυνατό «ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΠΠΟΥΛΗ»!
     Και το είπα αυτό γιατί γνωρίζω από πρώτο χέρι τούς κόπους του, την αγωνία του και τα ξενύχτια του  προκειμένου να βρει στοιχεία που θα συμπεριελάμβανε στο βιβλίο του αυτό!
     Αμέτρητες οι ώρες που διέθεσε στην Εθνική Βιβλιοθήκη μελετώντας τα συγγράμματα και τίς εφημερίδες εκείνης της εποχής!   
    Το ίδιο έκανε τόσο στην βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, όσο και στην πλούσια βιβλιοθήκη της δικής μας ΕΣΗΕΑ, της Ένωσης Συντακτών.





    «Σκοπός μου δέν είναι να κάνω μια μελέτη γρήγορη και χωρίς ουσία...
      Θέλω αυτό που θα βγει από την έρευνα-μελέτη μου να  δώσει, να προσφέρει στόν κόσμο που θα διαβάσει αυτό το  βιβλίο»
      Μου είχε πει ο π. Αθανάσιος Καρυάμης.
      Και πραγματικά έτσι είναι.    
      Με δικαιώνει απόλυτα γι’αυτο που γράφω - σχολιάζω και ο καθηγητής Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας, ο οποίος στόν πρόλογό του μεταξύ άλλων γράφει.





     «Η μελέτη του πρωτοπρεσβυτέρου Αθανασίου Καρυάμη, είναι καρπός κοπιαστικής και προσεκτικής έρευνας και σπουδής στίς εφημερίδες των πρώτων δεκαετιών του προηγούμενου αιώνα, όταν ο Μελέτιος Μεταξάκης ήταν Μητροπολίτης Αθηνών (1918 - 1920)...
       Πρόκειται για μια λαμπρή επιστημονική έρευνα και καταγραφή πολύτιμων ειδήσεων που αφορούν τη δράση, το έργο, τιπς πρωτοβουλίες του Αθηνών Μελετίου...
       Συγχαίρουμε εγκαρδίως τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Καρυάμη για την προσεγμένη, επιμελημένη και άριστη έρευνα για τη στοιχειοθέτηση και παράθεση των πηγών μέσα από τίς οποίες ο ερευνητής της εποχής θα αντλήσει πολύτιμα συμπεράσματα...»
      Στίς 820 σελίδες της μελέτης αυτής ο π. Αθανάσιος Σωτ. Καρυάμης προσέγγισε τα τότε γεγονότα και τα παρουσιάζει στο σήμερα μέσα από την πηγή τους!      
      Κι’αυτη είναι η αξία αυτού του πονήματος.





      Προσωπικά εύχομαι καλοτάξιδο και είναι τιμή μου που ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Καρυάμης είναι πνευματικός μας και φίλος μου.
      Μαζί με τα συγχαρητηρια του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Φιλαδελφείας του Σεβασμιοτάτου κ. Γαβριήλ ο οποίος βοήθησε πολύ τον π. Αθανάσιο Καρυάμη στις σπουδές του, στέλνω και τα δικά μου μπραβο.
      Συγχαρητηρια.
Γιώργος Κοντονής 

Δεν υπάρχουν σχόλια: