Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ (ΤΗΝΟΣ 1)

         Τό νησί της Παναγίας Μας, ειναι έτοιμο για την Μεγαλη Εορτη. Για το Πάσχα του Καλοκαιριού.
         Τουτη την ωρα και βρισκόμαστε στη δεύτερη ημερα του Αυγούστου, το νησί ειναι γεμάτο.
         Και αναμένεται να υπάρξει το αδιαχώρητο απο τίς 10 και εως τις 17 Αυγούστου!
         Οπως σας υποσχέθηκα τούτες τις Αγιες Ωρες, το ΦΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ειναι αφιερωμένο και καθημερινά θα ειναι, στον Μεγάλο Εορτασμό της Υπεραγίας Θεοτοκου.
         Σημερα στο ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ  (ΤΗΝΟΣ 1), θα εχουμε τήν ευκαιρία να αναφερθούμε στην ανευρεση της Αγίας και Θαυματουργού Εικόνας. 
         Ειναι γεγονός πως η μεγαλύτερη ημέρα της Τήνου ειναι η ημερα της Ευρέσεως της Αγίας Εικόνας. Τουτη την ημέρα 30 Ιανουαρίου, ολη η Τήνος πανηγυρίζει. Γιορτάζει. Προσεύχεται και με δάκρυα στα ματια παρακαλεί την Παναγία μας να βοηθήσει ολο τον κόσμο. Οι Τηνιακοί, οι οποιοι βρίσκονται εκτός του Νησιού, ειναι γεγονός, πως παραμένουν νοσταλγοί... Και μέσα απο τα παιδικά τους οράματα, αλλά και βιώματα πανηγυρίζουν και αυτοί, οπως ομολογούν οι παλιοί της Τήνου.
         Η Τελετή
             "Το απόγευμα της παραμονής της εορτής η Αγια Εικόνα μεταφέρεται με πομπή στόν Κάτω Ναό της Ευρέσεως και τοποθετείται κοντά στο σημείο οπου επι αιώνες ηταν θαμμένη. Επειτα, τελείται Μεγάλος Εσπερινός με ειδική Ακολουθία. Το βραδυ της ίδιας ημέρας γίνεται Ακολουθία, τήν οποία παρακολουθούν χιλιάδες πιστοί. Και την επόμενη ημέρα τελείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ακολούθως ψάλλεται επιμνημόσυνη Δέηση και γίνεται κατάθεση στεφάνου στήν προτομή του Αρχιεπισκόπου Γαβριήλ. Υστερα, περίπου στίς 2 μετα το μεσημέρι γίνεται η λιτανεία της Αγίας Εικόνας μεσα σε κουβούκλιο. Το βραδυ της ίδιας ημέρας ολοι οι μαθητές του νησιού με επικεφαλής τον Μητροπολίτη, πραγματοποιούν λαμπαδηδρομία. Ετσι γίνεται ενας..."πύρινος ποταμός", που χύνεται στούς δρομους της Τήνου και ολοι ψέλνουν το "Δεύτε Τήνιοι πολιτες να πανηγυρίσουμε..." Και το "Χαίρε Πάναγνε Μαρία, χαίρε Μήτηρ του Θεού..."! Η συγκίνηση ολων εινα μεγαλη και ολοι νιώθουμε το βίωμα του Μεγάλου Θαύματος".  Μου ειπε ο
 Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Σέτας, ο οποιος περυσι μας ξενάγησε και μιλησε στο ντοκιμαντέρ μας.
Αυριο θα συνεχίσουμε την ξενάγηση μας στο νησι της Παναγίας Μας, στην Τήνο.
Γιώργος Κοντονής 
            




Δεν υπάρχουν σχόλια: