Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ

"Ο Αγιος ζητάει να του αλλάξουμε τα άμφια".
• Χιλιάδες πιστοί περπάτησαν για να εκπληρώσουν το τάμα τους.
• Στην γιορτή του παραβρέθηκαν πολλοί Μητροπολίτες και δεκάδες ιερείς.

           Ολοκληρώθηκαν χθες το βραδυ οι θρησκευτικές εκδηλώσεις που και εφέτος, οπως αλλωστε και κάθε χρόνο, εγιναν με κατάνυξη και ευλάβεια στο Νέο Προκόπι της Εύβοιας, οπου ειναι και η εκκλησία του.
           Χιλιάδες ηταν και εφέτος οι πιστοί που προσήλθαν και προσκύνησαν τόν θαυματουργό Αγιο Ιωάννη τον Ρώσο. Πολλοί μάλιστα για να φθάσουν στον Ιερο Ναό του Αγίου, περπάτησαν πανω απο 50 χιλιόμετρα, απο τήν Χαλκίδα, εκπληρώνοντας ετσι το τάμα τους.
            Στίς φετινές θρησκευτικές εκδηλώσεις πήραν μερος, συλλειτούργησαν επτα Μητροπολίτες και δεκαδες ιερείς.
            Ο Αγιος Ιωάννης ο Ρώσος γεννήθηκε γύρω στο 1690, στην περιοχή της Μικράς Ρωσίας, της σημερινής Ουκρανίας, Απόλλωνα Χριστιανούς γονείς. Για την μεγάλη πιστη του στό Θεό πολέμησε τούς Τούρκους. Ο Αγιος αντιστάθηκε σθεναρά και ο Τούρκος αξιωματικός τον άφησε να διατηρήσει την πίστη του. Οι συνθήκες που έζησε ηταν πολυ σκληρές. Κοιμόταν στον στάβλο με τα ζώα. Έτρωγε ελάχιστα. Και περπάταγε χωρίς παπούτσια. Σε αυτόν το στάβλο ο Αγιος προσευχόταν. Και σχεδόν καθημερινά το βραδυ επισκεπτόταν μια εκκλησία που ηταν εκει κοντά, αφιερωμένη στον Αγιο Γεώργιο. Οταν κόντευε το τέλος του, ζητησε να κοινωνήσει Σώμα και αίμα Χριστού. Ο Αγιος Ιωάννης ο Ρωσος αναπαύθηκε σε ηλικία 40 ετών. Το 1730 και στις 27 Μαιου εορτάζεται η μνήμη του. Να σας πω πως οι χριστιανοι εκαναν την ανακομιδή του λειψάνου του Αγίου και το τοποθέτησαν σε μια λάρνακα κάτω απο την Αγία Τράπεζα του Ναου του Αγίου Γεωργίου, στον οποιο προσευχόταν ο Αγιος οσο ηταν στη ζωή.
             "Ο Αγιος ζητάει μόνος του να του αλλάξουμε τα άμφια. Τοτε μπορούμε να ανοίξουμε και την λάρνακα. Η λάρνακα δεν ανοίγει οποτε εμεις θελήσουμε, αλλά οταν θέλει ο Αγιος". Ειπε ιερέας και στο ερώτημα πως ειδοποιεί ο Αγιος, για την αλλαγή των αμφίων τόνισε. "Να, ερχεται πχ σε μια καλή ψυχή και λεει στον υπνο (σε διαφορα μέρη απο την Αμερικη, την Αυσταλια, απο παντου), έλα να με χαιρετήσεις. Ειμαι ο Ιωάννης απο τη Ρωσία. Έλα στην εκκλησία μου και να πείς στον ιερέα, ηρθε ο καιρός να μου αλλάξουν χιτώνες. Ετσι εγινε το 1937, το 1955, το 1977. Το 2005 ξαναζήτησε ο Αγιος να γίνει αλλαγή αμφίων, μετα απο 28 χρόνια, απο το 1977. Οταν το 1977 ανοίξαμε την λάρνακα είδαμε το μαξιλάρι ολοκάθαρο, ομως δίπλα στους οφθαλμούς ηταν βρεγμένο με μια μεγάλη κηλίδα απο δάκρυα".
                Βοήθεια μας ο Αγιος Ιωάννης ο Ρώσος.
Γιώργος Κοντονής









Δεν υπάρχουν σχόλια: