Σελίδες

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ΣΤΟ ΕΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΝ 150 ΕΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΙΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΣΙΑ.


Άρχισε στη Λευκωσία, την Παρασκευή το πρωί, 3.11.2017, το Συνέδριο για τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 150 ετών από τα εγκαίνια του καθολικού της ιεράς και σεβάσμιας Μονής του Αποστόλου Ανδρέου στην Καρπασία, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και του Εξοχωτάτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νικολάου Αναστασιάδη. Στο εν λόγω συνέδριο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ο οποίος μεταξύ των άλλων, ανέφερε τα εξής.
Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Μακαριώτατε Ἀρχιεπίσκοπε Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομε,
Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Καρπασίας κ. Χριστοφόρε,
Αγαπητέ μας π. Ζαχαρία,
Αγαπητοί Πατέρες,
Κυρίες και Κύριοι,
Μέ δέος καί συγκίνηση βαθειά ευρισκόμεθα για μια εισέτι φορά στην μαρτυρική και αιματοβαμμένη Κύπρο μας, μεταφέροντες και ιερό Λείψανο του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων, Αγίου Ανδρέου, προς ευλογίαν και αγιασμόν του ηρωικού Κυπριακού Λαού, αφού ο Απόστολος Ανδρέας επέλεξε να διέλθη και εκ της Μεγαλονήσου ταύτης, θαυματουργών και ιώμενος, για να καταλήξη στην πόλη των Πατρών, όπου εδίδαξε, έπηξε Εκκλησίαν και μαρτυρικώς ετελειώθη επί του χιαστού Σταυρού.
Δόξα τω εν Τριάδι προσκυνουμένω Θεώ ημών, δια την πνευματική αυτήν ευκαιρία της μεθ’ υμών αναστροφής και δια την ευλογία να γονατίσωμε και πάλι ευλαβικά, προσκυνηταί των θυσιών και αγώνων, μαρτύρων υπέρ της αμωμήτου ημών Πίστεως και της φιλτάτης και ηγιασμένης, Ελληνικοτάτης Κύπρου.
Καθώς αισθανόμεθα την πνοή των μαρτύρων και, «ακούωμεν την ευωδίαν», ως θα έλεγον οι Αγιορείται Πατέρες, δι’ άλλην περίπτωσιν, των αχνιζόντων αιμάτων, από της Κύπρου μας τα αγιασμένα βουνά και τα φυλακισμένα Μνήματα και του Μαχαιρά τα κρυσφύγετα και τον τύμβο της Μακεδονίτισσας και όπου αλλού, υψώνομε χείρας ικέτιδας και δεόμεθα προς την συμπαθεστάστην του Κυρίου αγαθότητα, ίνα τας ψυχάς των μαρτύρων αναπαύη εν τη αγήρω Αυτού Μακαριότητι και όπως η θυσία αυτών καταγαύζη τας των επιγενομένων γενεάς.
Τύχη αγαθή, με την συμπλήρωσιν των 150 ετών από των Εγκαινίων του Καθολικού της Γεραράς και Σεβασμίας Μονής του Αποστόλου Ανδρέου στην Καρπασία, να πραγματοποιούνται αυτές οι εόρτιες εκδηλώσεις, όπως το παρόν Συνέδριον, με κορυφαίον βεβαίως γεγονός την τέλεση της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή στην Μονή του Αποστόλου στην Καρπασία.
Με την συμπλήρωση των 100 ετών, από των Εγκαινίων του ως είρηται, Ιερού Ναού, μετεφέρθη τότε, το έτος 1967, η πανσεβάσμιος και χαριτόβρυτος Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου στην Καρπασία. Φωτογραφίες της εποχής αποτυπώνουν και διασώζουν τα γεγονότα και διατηρούν νωπές της μνήμες. Εκεί φαίνεται ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Μακάριος, να βαστάζη εις χείρας του την Ιερά και αγγέλοις αιδέσιμον κεφαλήν του ιερωτάτου Αποστόλου.
Τώρα μετεφέραμε τα ιερά αποτμήματα των Λειψάνων της χειρός του Αγίου μας. Δια να διατηρηθή δε τόσον η μνήμη, όσον και ο σύνδεσμος μεταξύ Κύπρου και εν προκειμένω, Καρπασίας και Πατρών, ιστορήσαμε στον Νέο Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών και στον τόπο όπου φυλάσσεται ο Σταυρός του, σκηνές από τις θαυματουργίες του Αποστόλου Ανδρέου εν Κύπρω, και ειδικώς εν Καρπασία.
Με την ευχήν, εκ βάθους ψυχής, για την επιτυχία του Συνεδρίου και την έκφρασιν του επαίνου δια τους οργανωτάς, εκφράζω την ολόθυμον προσευχήν και δέησιν, Μακαριώτατε, Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί Αδελφοί, να δώση Κύριος ο Θεός δια πρεσβειών του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, του οποίου την ανακομιδήν των Λειψάνων σήμερον εορτάζομεν, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας και Σείς και όλοι μας, να πάμε να προσκυνήσωμε και να λειτουργήσωμε στην ελεύθερη γη της Καρπασίας, να συναντήσωμε εκεί τον αγαπητό μας π. Ζαχαρία, τον Ιερέα με το ελεύθερο και αδούλωτο φρόνημα και να χαρούμε την ελευθερία και των άλλων, των σήμερον κατεχομένων εδαφών, της αγαπημένη μας Κύπρου. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: